Spelregels Paxi Driver

Om aan de slag te gaan als bezorger, moet je eerst de Paxi app downloaden en een account aanmaken. Paxi is een gemakkelijke en relaxte manier om tot 6130 euro per jaar bij te verdienen. Je bent sowieso al onderweg, te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of met de auto. Wel, die verplaatsing kan je laten opbrengen door onderweg 1 of meerdere pakketjes af te leveren. We vragen wel om even aandachtig onderstaande spelregels door te nemen.

Als professioneel of particulier

Als bezorger ben je minimum 18 jaar.
Je kan dit doen als professioneel of als particulier.

Als professioneel verloopt dit gewoon via de standaard facturatie. Wil je als zelfstandige toch gebruik maken van de deeleconomie, dan kan dit, op voorwaarde dat je niet “plust” in het verlengde van jouw zelfstandige beroepsactiviteit. Als particulier kan je onder voorwaarden genieten van het stelsel van de deeleconomie. Hierdoor ben je geen werknemer van Paxi, Hubert NV of van de verzender van het pakketje.

De spelregels

Om deel te nemen aan de deeleconomie moet je aan een aantal regels voldoen.
Je bent student, gepensioneerde of werkt minimum 4/5de. Je mag maximum 6130 euro per jaar onbelast bijverdienen. Let op, dit geldt voor alle inkomsten uit de deeleconomie. Verdien je op 1 kalenderjaar meer dan dit bedrag, dan valt alles onder beroepsinkomen. Je kan altijd een totaal van jouw Paxi-inkomsten terugvinden onder “Finance”. Hou er rekening mee dat wij per gepresteerde maand een administratieve kost aanrekenen van 2 euro. Dit wordt elke maand in mindering gebracht van het eerste pakje dat je levert.

Deeleconomie is voor particulieren

De deeleconomie is voor en door particulieren. Op ons platform staan er zowel particuliere als professionele pakketten. Als je de bezorger bent van een particulier pakketje, dan valt dit onder de deeleconomie. Bezorg je een pakket voor een bedrijf, dan moet je dit aangegeven als beroepsinkomen.

Voor studenten

Als student kan je bijklussen in de deeleconomie combineren met een studentenjob. Dit wil zeggen dat je bovenop de 475 uren, je nog onbelast kan bijverdienen. Er is wel een plafond opgesteld van 10.345,84 euro op jaarbasis voor de som van de inkomsten uit de deeleconomie en je studentenjob. Indien je meer zou verdienen dan het vooropgestelde plafond, word je enkel belast op het bedrag dat je meer verdiende. Werken in de deeleconomie heeft ook geen enkele invloed op het recht op kindergeld. Je kan dit ook allemaal terugvinden op deze website.

Indien je van een vervangingsinkomen geniet, moet je de inkomsten uit de deeleconomie doorgeven aan de uitbetaler van het inkomen. Dit kan jouw vakbond, mutualiteit of OCMW zijn. Zij bekijken wat de mogelijkheden zijn, vermits er geen duidelijke wetgeving hierover werd opgesteld.

Blijf op de hoogte

Wij volgen de evolutie van de wetgeving op de voet. Wanneer er iets veranderd laten we je dit weten via e-mail.
Schrijf je vandaag nog in op de nieuwsberichten voor bezorgers.